Met toestemming overgenomen van Lex, PH2LB (ex PD2LB)

 

Eerst maar even een verkooppraatje

"Met een set powerline-adapters, ook wel homeplugs of ethernet over power (EoP) genoemd, leg je in no-time een computernetwerk aan via het bestaande elektriciteitsnet in huis. Een powerline-netwerk is een gemakkelijk alternatief voor een bedraad en draadloos netwerk. Een set van 2 adapters is eenvoudig uit te breiden met een losse adapter van hetzelfde merk."

Klinkt mooi he? Nou, er zit wel een klein addertje onder het gras. Of misschien zelfs wel een anaconda.

Waarom ? Deze "mooie" techniek gebruikt het elektriciteitsnet in je huis als transport kabel. Nu kun je op het elektriciteits net niet zo maar een signaal zetten want er staat natuurlijk al een spanning op van 230 volt met een frequentie van 50 Hz dus daarom gebruiken ze een HF signaal wat ze moduleren met de data die je wilt versturen. Als dit HF signaal maar 1 frequentie heeft is het niet mogelijk een grote snelheid te halen dus gebruiken ze een heel breedbandig HF signaal waarbij meerdere bits tegelijk worden verstuurd. Dat breedbandige signaal is heel breed en loopt van 1 tot vele MegaHerzen (soms wel tot 200Mhz). Zoveel zelfs dat ze zelfs in de radio en tv frequentie banden terecht komen en daar storing veroorzaken en tot een grote straal rondom uw huis is te ontvangen.

Nu zult u wel denken ? "Maar ik heb helemaal geen TV/Radio antenne, ik heb kabel, dus heb ik er toch geen last van?". Nou ja en nee. U zult, als u kabel TV/Radio heeft, er minder last van hebben. Maar vergeet niet dat veel elektriciteitsnet kabels naast TV/Radio kabels liggen in de grond en in uw huis en er altijd overspraak kan optreden, ook bij goede en dure kabels. Heeft u nog in ergens een gewone radio staan met antenne (b.v. in de keuken, de garage, slaapkamer etc) zult u zekers hinder ondervinden.

Heeft u geen gewone radio meer ? Dat is mooi voor u. Maar houdt er wel rekening mee dat als u PowerLine communication technologie gebruikt u wel degelijk hinder veroorzaakt in een wijde omtrek en daarmee het voor kort en middengolf of zelfs FM luisteraars het luisteren naar hun favoriete uitzending bijna of zelfs helemaal onmogelijk maakt. Ook geven de PLC's storing in banden die gebruikt worden door het leger, luchtvaart en worden gebruikt voor noodcommunicatie.

Naast de normale radio luisteraars zitten er ook de gelicenseerde zendamateurs die in de zelfde frequentie banden werken en verbindingen onderhouden met collega zendamateurs over de gehele wereld en daarbij vaak afhankelijk zijn van de ontvangst van zeer zwakke signalen.

Om u een idee te geven vraag ik u het volgende voor te stellen. Een sterk signaal heeft een waarde van 1.000.000, een signaal wat van de andere kant van de wereld komt en door de zend amateur wordt ontvangen heeft een waarde variërende tussen 1 en als hij veel geluk heeft 100. De signaal sterkte van een PLC kan op een afstand van 200 meter vanaf uw woning nog een waarde van 500.000 hebben. U kunt zich dus voorstellen dat de betreffende zendamateur dus nooit meer iets kan ontvangen behalve het gekraak en geruis van uw PLC.

Deze gelicenseerde zendamateur hebben vaak jaren heeft geïnvesteerd in studie en onderzoek en daarnaast ook vaak nog veel geld heeft geïnvesteerd in zijn hobby om deze verbinding mogelijk te kunnen maken. Deze gelicenseerde zendamateurs zijn de mensen die er vaak vrijwillig voor zorgen dat in geval van nood (stroomuitval, overstromingen, rampen etc) er communicatie met de buitenwereld wordt onderhouden en de rampen teams van politie, brandweer, medische diensten, leger etc ondersteunen. Er zijn verhalen bekend dat zendamateurs hun hobby hebben opgegeven door dat hele wijken over gingen op PLC technologie en hun hobby daarmee onmogelijk is geworden.

In November 2012 zag heeft het Europees Comite voor Elektrotechnische Normalisatie (CENELEC) ingestemd met de ontwerp-EN50561-1 norm, welke zou vereisen dat alle low-voltage PLC's speciale sper filters om de amateur/leger/noodcommunicatie/luchtvaart radio-frequenties te ontzien, uit te schakelen wanneer deze niet in gebruik is, en houd zendvermogen tot een minimum beperken.

In november 2012 was het een norm en begin november 2013 is het aangenomen als verplichting. Helaas zijn er al veel PLC adapters in omloop en worden er ook nog diverse modellen verkocht die niet aan deze norm voldoen om een zo'n hoog mogelijke snelheid te kunnen krijgen.

Gelukkig is door ingebruikname van deze norm het mogelijk om een klacht in te dienen bij het Agentschap Telecom (AT) als iemand hinder ondervind van PLC's en zal het AT ook onderzoek doen naar de oorzaak van deze storing en waar nodig optreden door b.v. een gebruiksverbod op te leggen.

Tot zover het technische stuk. . . . .

 

Maar dat is niet het enigste, powerline communicatie (PLC) veroorzaakt ook nog wat anders, namelijk een hoge dosis elektrische smog (electro-smog) die 24 uur per dag 7 dagen in de week, 365 dagen per jaar door je huis heen golft. Want een powerline communicatie adapter stuurt altijd data heen en weer om te controleren of er wel een verbinding is met zijn collega adapters.

Sommige mensen zijn gevoelig voor elektrische smog en hebben vaak problemen met slapen als b.v. een mobiele telefoon, tablet met actieve wifi en/of DECT telefoon toestel op het nachtkastje ligt.

Heeft u er ook wel eens aan gedacht als het signaal zover is waar te nemen buiten u huis dat iemand met de juiste technologische kennis dit vrij kan ontvangen en mee kan kijken wat er allemaal verstuurd is?

Misschien dan toch maar liever een paar echte netwerk kabels leggen en alle informatie binnenshuis houden en gewoon lekker slapen.

Welterusten.

Jouw reactie

Als antwoord op Some User