De tijd....

Als je je veel bezig houd met Meteor Scatter & EME, maar ook met FT8, FT4 en andere zwakke signalen technieken dan is het van belang dat de klok van je computer goed op tijd staat. Dan heb ik het niet over 'ongeveer nauwkeurig op 1 minuut', maar op de seconde nauwkeurig!
Hiervoor zijn verschillende programma's te vinden, waaronder Dimention 4. Dit proggie synchroniseerd je PC klok met een atoomklok via het NTP protocol met een tijd-server op het internet.
Helaas wordt Dimention 4 niet meer verder ontwikkeld en is aanbeland bij versie 5.3. Gevolg is dat dit programmatje niet meer goed voldoet onder Windows 10.
In het verleden heb ik het wel gebruikt in Windows XP waar het perfect onder draaide.

Nu kun je beweren dat Windows 10 een prima tijdsynchronisatie kent, maar hiervoor is altijd wel een internet verbinding vereist. Ook nu kun je kiezen voor een alternatief: synchronisatie met een GPS signaal.
Om dit te bereiken heb je uiteraard nodig een GPS module die je rechtstreeks op je computer kunt aansluiten. Tegenwoordig zijn hierin legio mogelijkheden op het web te vinden.
Ik heb zelf iets in elkaar geknutseld:


Van links naar rechts:
Een USB-naar-RS232 adapter (prolific) en een aparte 12Volt voeding.
De 7805 spanningsstabilisator, samen met ontstoor-condensatoren en afvlak elco's
Een MAX232 level converter (om van 3.3Volt TTL naar RS232 niveau te komen voor de USB-naar-RS232 adapter)
En helemaal rechts: een GPS ontvangertje van U-Blox (blauw printje met een patch antennetje, ik weet zo even niet meer welke chip er onder zit.)
Voor de knutselaars onder ons: schema's hiervan zijn er zat op het web te vinden. Ga ik hier niet posten.

Als dit eenmaal werkt kun je met verschillende programma's controleren of alle GPS data probleemloos in je PC aankomen. Een eenvoudige serieel-terminal als Putty voldoet. (COM-poort kiezen, 9600,8,n,1)

Vervolgens moet je PC wel weten wat het met die GPS riedel moet doen.
Ook hiervoor zijn er meerdere oplossingen. Ik ben nu aan het testen met een programma NMEATime Panel van VisualGPS Dit is geen gratis software, maar je mag het 30 dagen gratis testen.
Voor iets minder dan $21,- , net geen €20,-, kun je een serienummer kopen. Dit heb ik op het moment van schrijven, op 29 mei 2022, nog niet gedaan.

Uiteraard kun je ook kiezen dit voor je hele computer netwerk in te stellen met een Raspberry Pi (of mogelijk met een Arduino met een ethernet shield), maar dat is een ander hoofdstuk die ik nog niet bewandeld heb.

Reageren is niet mogelijk

Reageren op deze inhoud is automatisch uitgezet want deze inhoud is niet actueel meer.